28 Ekim 2011 Cuma

Oya örnekleri 133

yavrazi renkli çok güzel bir oya örneği . oya modeli tane tane çok güzel duruyor.

baş örtüsü oyaları, oya modelleri, oya örnekleri, tığ oyası örnekleri, yazma oyaları, yemeni oyaları

27 Ekim 2011 Perşembe

Mutfak Takımları

dantelli mutfak peçeteleri ve mutfak masası dantelini görüyorsunuz.dantel ile yapılmış mutfak peçetesi ve yine dantelle süsslenerek oluşturulmuş mutfak masası takım halinde .onun için mutfak takımları olarak yayınlıyorum.tam bir papatya görünümünde harika bir görüntü değilmi.
mutfak takımları, mutfak dantelleri, Mutfak Peçeteleri, mutfak masası danteli,dantel ,dantel örnekleri ,dantel modelleri

Tuğba çeyizden istediğiniz çeyizlik dantel örneklerini bu adresten temin edebilirsiniz.
4019 SOKAK / 6 SOKAK İÇEL APT. NO: 10/A ESERKENT KARABAĞLAR İZMİR TEL:0 232 265 15 90

26 Ekim 2011 Çarşamba

Ara Takımları

ara takımlarından çok güzel örnekler sizlerin beğenisine.özenle yapılmış be dantel örneklerini çeyizlerinizde görmek isteyeceğinizden şüphem yok.isterseniz temin edebileceğiniz telefon ve adresi aşağıda bulabilirsiniz.Tuğba arkadaşımın ellerine sağlık.çok güzel dantel modelleri var.

istediğiniz çeyizlik dantel örneklerini bu adresten temin edebilirsiniz.
4019 SOKAK / 6 SOKAK İÇEL
APT. NO: 10/A ESERKENT
KARABAĞLAR İZMİR
TEL:0 232 265 15 90

23 Ekim 2011 Pazar

iğne oyası havlu kenarı

iğne oyası ile yapılmış çok güzel havlu kenarları.hepside birbirinden güzeller.iğne oyaları havlu kenarında olsun namaz örtülerinde olsun veya yemeni kenarlarında olsun çok güzel duruyor.yeterki iğne oyası olsun değilmi.tabi yapılışı biraz zahmetli bu oyanın.

kaynak :çeyizciler.com

22 Ekim 2011 Cumartesi

çeşitli lif örnekleri

birçok lif modeli birarada yolluyorum.en çok sevdiğim modelde sepet modelli lif .yıldız şeklindeki lif örneğide çok güzel

21 Ekim 2011 Cuma

15 Ekim 2011 Cumartesi

Kültürümüzde iğne oyası



Milli kültürümüzün kendine özgü niteliklerini yitirmeden, çağdaş boyutlar kazanması için kadın el sanatlarından olan oyaların, günlük yaşantımızda yerini alması, geçmişten gelen bu mirasın gelecek kuşaklara aktarılması ve zamanla kaybolmaması açısından son derece önemlidir.Geçmişte Türk toplumunda, belli bir eğitimden geçmeden bu denli yüksek nitelikli el sanatı ürünleri yapabilen Türk kadınının yeteneklerinin kaybolmasını önlemek için kadın el sanatlarından olan iğne oyalarının renk, teknik ve biçim yönleriyle ele alınıp uygulanması, bu sanatın devam ettirilmesi açısından önemli ve gereklidir.

Oyacılığın örgü sanatı içerisinde önemli bir yeri vardır. Özellikle iğne oyası yapımında kullanılan ipek gibi pahalı, zor elde edilen malzeme ve zaman alan yapımı nedeniylede her zaman değerini korumuştur.

Endüstrinin gereği kurulan fabrikalarda ihtiyaç maddelerinin seri ve ucuz bir şekilde üretilmeye başlanması artık pahalıya mal olan, ağır emeği ve özveriyi gerektiren el sanatlarımızın ikinci plana atılmasına neden olmuştur.
El sanatları, bütün halk sanatları gibi, bir ulusun kültürel kişiliğinin en canlı ve en anlamlı bölgeleridir. Birçok uygarlığın beşiği olan Anadolu yine bu uygarlıkların kültürlerini her köşesinde hala yaşamaktadır. Türklerin Anadolu’ya yerleşmesinden sonra bu eski uygarlıkların kültürleri yeni bir sentez içinde varlıklarını sürdürmüşlerdir. İşte bu nedenle Anadolu’daki el sanatlarının kökleri çok eskilere gitmekte bu özellik onları daha anlamlı ve araştırmaya değer kılmaktadır.
Hızlı üretim teknolojisi ve zevklerin sürekli değişmesine karşın Anadolu el sanatları Türk kadının el yeteneğinde ve çağdaş sanat anlayışına uygun olarak soyut varlığını devam ettirmektedir. Oya sanatçıları eserlerini üretirken, ümidi, sevgiyi, acıyı türlü şekillerde biçimlendirmişlerdir. Ayrıca bu alanda uğraş verirken çeşitli oyunlar, adetler ve gelenekler oluşmuştur.


Türk halkının üstün zevkini, zekasının incelik ve yaratıcılığının tamamıyla yansıtan el sanatlarından iğne oyaları ‘oya’ gibi sözüyle de güzellik sembolü olmuştur.
KULLANILDIĞI ALANLAR
İnsanlığın doğuşuyla beraber ortaya çıkan el sanatları; süslenmek ve yaşadığı mekanı süslemek amacıyla ortaya çıkmış, günümüze kadar gelişme göstererek gelmiştir. El sanatları içinden Türk kadınının duygu, düşünce ve inceliklerini ortaya koyan iğne oyaları, tülbent, yazma, fular, mendil, havlu kenarlarına takılmakta ve ayrıca ev süslemelerinde kullanılmaktadır.

Türk kadının el emeğini, göz nurunu ve estetik anlayışını yansıttığı oyalar adeta birer küçük sanat abidesidir. Sergilendiği yeri gül bahçesine çeviren örtüldüğü yüze büyülü bir güzellik katan oyalarımızın eşine dünyanın hiçbir yerinde rastlanmayacağını hiç çekinmeden söyleyebiliriz.

İğne oyaları;

-Oda takımları
-Yatak örtüsü
-Eşarp ve başörtüsü kenarları
-Abajur va pano saçakları
-Buluz ve gecelik yakası
-Mendil süslemeleri
-Şase ve bohça süslemelerinde
-Masa örtülerinde
-Yaka iğnesi gibi

çok çeşitli alanlarla kullanılmakta ve kullanıldığı yerleri de güzelleştirmektedir.

2011 yılı mekik oyaları

bu yıl yani 2011 yılında çok fazla mekik oyası yayını yapmadım.çünki mekik oyaları olarak elimde fazlaca örnek yoktu.bu oya örnekleri elime gelince çok sevindim,ayrıca çokta beğendim.sizlerle paylaşmak istedim.bu oya modeleri ni bizlerle paylaşan arkadaşımız derya erkişi hanımefendiye teşekkürler ediyoruz.

13 Ekim 2011 Perşembe

9 Ekim 2011 Pazar

yıldız göbekli oda dantelleri

dantel göbeğinde on köşeli yıldız motifi var.onun için yıldız göbekli oda danteli ismini verdim.umarım beğenirsiniz dostlarım.


6 Ekim 2011 Perşembe

yonca yaprağı oya örnekleri

yonca yaprağı oya örnekleri olarak yolladığım oya çeyizimde okadar fazlaki adeta her renkten yapılıp çeyizime konmuş.:) gerçeği söylemek gerekirse bu oya modellerinden 3 ayrı renkli oyayı zaten kendim yapmıştım.birkaçtane hediye ve bizimkilerin yapmasıyla epeyce bir sayıya ulaştı diyebilirim.ama şikaatçi değilim her modelide ayrı ayrı seviyorum.özellikle bu renkleri.beyaz ve kırmızı renkli olanlar bir başka benim için.emekleri olan herkeze teşekkür ederim

çok renkli oyalar

oya örneklerinin adını çok renkli oyalar yazdım.bakarmısınız renkler nekadar harika bir bütünlük oluşturmuş.insanın içi açılıyor değilmi.bu örneği ankara /gölbaşında oturan bir arkadaşımdan edinmiştim.ellerine sağlık nekadarda özenli yapılmış.canım ellerine sağlık diyorum .teşekkürler sana

3 Ekim 2011 Pazartesi

ÇEŞİTLİ DANTEL ÖRTÜLER

birbirinden güzel bu dantel modellerini dantelci.com adresinden edindim.daha önceleri site sahibi ile konuştuğumda benim samimiyetime güzenerek link ismini vermek kaydıyla dantel örneklerinden faydalanabileceğimi söylemişti.hafızam beni yanıltmıyorsa.tabi buna güvenerek dantel resimlerini yayınlıyorum.bu güzel dantel modelleri belirttiğim internet adresinde ücret karşılığı satılmaktadır.arzu eden arkadaşlar bu siteden edinebilirler.beğeneceğinize eminim.

1 Ekim 2011 Cumartesi

İğne oyaları hakkında




literatürlere "Türk Danteli" olarak giren iğne oyalarımız, ilk bakışta dantelle benzerlik göstermekte , bir alan oluşturan ve mutlaka bir eşyaya dikilmek üzere yapılan iki boyutlu dantelden, üç boyutlu yapısı ve başlı başına bir süsleyici olması ile ayrılmaktadır.İğne oyalarının malzemesi genellikle ipektir.

İğne üzerine iplikle ilmik atarak ve iğneyle ipliği bu ilmik içinden çekerek yapılan iğne oyalarının, kare ve üçgen olmak üzere iki ilmek çeşidi bulunmaktadır.Tekli sarma veya çiftli sarma biçiminde yapılabilen iğne oyalarının, tekli sarmasında, önce kumaşa batırılan iğnenin üstüne ipliğin sağdan sola doğru çevrilmesiyle bir halka oluşturulur.İlmekler belli aralarla tekrar edilerek zürafa adı verilen birinci sıra tamamlanır.

Dönüş sırasında aynı ilmek soldan sağa doğru yönlendirilen halka içinden geçirilerek yapılmaktadır.İkinci sıra ise ya birinci sıradaki ilmeklerin birleşme noktalarına ya da ilmeğin ortasına iğneyi batırarak aynı işlemler sürdürülerek kök, kaya ve ana oya gibi bordürü oluşturacak motifler meydana getirilerek yapılmaktadır. Örgü desenlerine, bölgelere göre örücüler arasında birli, pirinç, Mecnun yuvası, trabzon adlar verilmektedir.

İğne oyasının ortaya çıkıp gelişmesinde en büyük etken, Anadolu'nun İpek Yolu üzerinde olması ve ipek üretimi yapılmasıdır.Küçük iğnelerle düğümlenmek suretiyle yapılan oyaların, düğümler sıkıştırıldıkça örgü gözleri de küçülmektedir.


İğne oyalarında bir çiçek, bir yaprak başlı başına bir örnek sayılmaktadır. Bunların kullanıldığı yere göre çeşitli biçimlerde dizilmesinden kompozisyonlar oluşmaktadır.Bu kompozisyonları;

1)Ulamalar

2)Yemeni Oyaları

3)Horoz Oyaları

4)Taç Oyaları

5)Dal Oyaları

6)Saksı Oyaları

7)Kese Oyaları
Motiflerin dik durmasını sağlamak için at kılı, anten teli, son zamanlarda misina kullanıldığı gibi, ayrıca yumurta akı, şeker veya jelatin ile de kolalanmaktadır.İğne oyalarında tabii ipek iplik, pamuklu iplik kullanıldığı gibi pul, boncuk vb. süsleyici gereçlerle yapılan örneklerden oluşan çeşitleri de görülmektedir.